Obezite Ameliyatı

Obezite; kilo veremeyen ve diyet ya da spor yaptığı halde kilo vermeyen kişilerin yaşadığı ciddi bir sağlık problemidir. Obezite tedavisinde öncelikle hastanın daha fazla kilo almaması ve var olan kilolarını vermesi amaçlanmaktadır. Kişinin total sağlık durumunu olumsuz bir şekilde etkileyen obezite problemi; hastanın VKİ (vücut kitle indeksi) 35'in üzerinde olduğu durumlarda obezite ameliayatı ile tedavi yöntemi tercih edilebilmektedir. 

Obezite ameliyatı için hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Obezite ameliyatı olmak için hastanın;

- VKİ'nin 35'in üzerinde olması gerekmektedir.

- Sistemik ve immün herhangi bir hastalığı bulunmaması gerekmektedir.

- Fizyolojik ve psikolojik olarak ameliyata ve ameliyat sonraki sürece uygun olması gerekmektedir.

- Ameliyat sonrasında bakıma muhtaç olacağı için yakın çevresinden bir kişinin destek olması gerekmektedir.

Obezite Modern Çağ Hastalığı mıdır ?

Modern çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite; çok ciddi hastalıklara yol açan aynı zamanda yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır. Kimyasal içerikli gıdaların tüketilmesi, hareketsizlik ve bunun sonucunda gerçekleşen yağlanma ve kilo verememe durumuna obezite denilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi; ‘sigaradan sonra önlenebilir ikinci ölüm sebebidir’ şeklinde tanımlamaktadır. Tüm dünyanın akademik anlamda ortak dil oluşturması ile birlikte obezite tanısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği vücut kitle indeksi (VKİ) ile belirlenebilmektedir. VKİ 30’un üstünde olan kişilere obezite teşhisi konulmaktadır. Elma tipi ve armut tipi yağlanma olarak adlandırılan bel ve kalça çevresinde görülen yağlanmalar obezite değerlendirmesinde önemlidir. Karın çevresinde yağlanma sadece cilt altında kalmayıp iç organların da yağlanması ile birlikte obeziteye; diyabet ve damar sertleşmesi riski de büyük ölçüde bulunmaktadır. Bu nedenlerle erkeklerde maksimum bel çevresi 102 cm; kadınlarda maksimum bel çevresi 88 cm olmalıdır.

Son yıllarda tüm dünyanın sorunu haline gelen obezite, tedavi edilmediği sürece ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Modern çağ ile birlikte yaşamın kapalı alanlarda sürdürülmesi, spor ve egzersizden uzak bir yaşama biçiminin benimsenmesi, paketlenmiş ürünlerin ve hazır gıdaların sıklıkla tüketilmesi ve stres gibi nedenlerin yol açtığı obezite; kişinin hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Obezite tanısı en basit şekilde vücut kitle indeksi (VKİ) ile konulmaktadır.

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemler günümüzde birçok farklı şekilde uygulaanbilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına ise hastanın total sağlık durumunun değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir. Obezite ameliyatı gıda alımının kısıtlanması disiplinine dayanmaktadır. Tüp mide ameliyatı ve mide küçültme ameliyatının yanı sıra bağırsak bölgesine de müdahale edilen uygulamalar bulunmaktadır. 

Tüp mide ameliyatı; midenin bir kısmı alınarak dikey bir muz haline getirilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında hem açlık hormonunun daha az salgılanması hem de vücuda fazla gıda alımı sağlanmaktadır. 

Mide balonu; laparoskopik yöntem ile mide gönderilen özel balon mide içerisinde şişirilerek midede yer kaplaması sağlanmaktadır. Bu sayede kişi tok hissedecek ve çok daha az gıda alacaktır. 

Mide küçültme ameliyatı; midenin bir kısmı alınarak kişinin daha az gıda alması sağlanmaktadır.

Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Obezite ameliyatı öncelikle herhangi bir diyet programı değildir. Bu nedenle yaşamsal riskleri olduğu ve ciddi bir operasyon süreci olduğu unutulmamalıdır. Hastanın operasyon sürecine fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmasının yanında amelşyat sonrası sürece de hazırlık yapılması gerekmektedir. Ameliyat süreci genel anestezi uygulaması altında geçmektedir. Ameliyat sonrasında ağrı kontrolünün sağlanması ve diğer organların sağlıklı hallerinin korunması için birtakım önlemler alınması gerekmektedir. 

Obezite Ameliyatı Öncesi

Obezite ameliyatı öncesinde mutlaka genel bir sağlık değerlendirmesinden geçilmelidir. Bununla birlikte obezite ameliyatı öncesinde mutlaka yeni bir yaşama başlanacağı unutulmamalı ve yaşam tarzında belirgin değişklikler yapılması için planlar yapılmalıdır. 

Obezite Ameliyatı Sonrası

Obezite ameliyatı sonrasında doktorun önerilerine mutlaka uyulmalıdır ve beslenme ile egzersiz programlarının dışına çıkılmamalıdır. Obezite ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beslenmedir. Hazır ve paketlenmiş gıda tüketiminden kaçınılmalı, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. 

 
Obezite Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Obezite Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Obezite ile şişmanlık birbirine karıştırılmaması gereken iki terimdir. Obezite, sağlığı tehdit edecek derecede kilolu olmak anlamına gelir ve tedavisi edilmesi…

goruntul e
Obezite Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Obezite Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite çağın hastalığı olarak bilinmektedir. Tıp alanında yaşanan gelişmeler ve uygulamaların güvenilir bir şekilde yapılıyor olması obezite ameliyatlarının da başarı…

goruntul e