Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Teknolojinin gelişmesi ile yaşanan küresel dönüşüm insan yaşamını da önemli ölçüde etkilemiştir. Bu durumun sağlık alanındaki en büyük örneği obezitedir. İnsanlar endüstriyel gıdalar ile beslenmekte, paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalar tüketmekte, spor yapacak zamanı bulamamakla birlikte betonların arasında yaşamkta ve yaşamın her alanında stres faktörleri ile iç içe yaşamaktadır. Bütün bunların sonucunda da obezite olarak tanımlanan kilo verememe hastalığı çok daha sık görülen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Öyle ki obezite sadece bir kilo verememe hastalığı olarak görülmemekte, metabolik ve psikolojhik çöküşlere yol açan ve insan ömrünü kısaltan bir problem olarak alıglanmaktadır. Mutlaka ertelemeden tedavi edilmesi gereken obezite probleminin cerrahi yöntemlerle tedavisi günümüzde mide küçültme ameliyatı ile yapılmaktadır. 

Mide küçültme ameliyatı hastanın total sağlık durumu açısından vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda mide küçültme ameliyatının uygulanabileceği birtakım durumlar söz konusudur. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Diyet ve egzersiz programlarına rağmen kilo verilememesi durumunda 

- Herhangi bir mide rahatsızlığı olmayan hastalarda

- Obezite probleminin yaşam kalitesini ve genel sağlık durumunu önemli derecede etkilediği durumlarda

- Şeker hastalığı, kanser gibi ciddi rahatsızlıkları bulunmayan hastalarda uygulanabilmektedir. 

Mide küçültme ameliyatı tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun seçimi ve klinik seçimi ile birlikte ameliyat sonrası iyileşme sürecindeki bakım da bu risk faktörlerinin önüne geçmede etkilidir.

Mide küçültme ameliyatının riskleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Kanama

- Pıht atma

- Enfeksiyon

- Mide kaçağı