Mide Küçültme Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Çağımızın giderek artan problemlerinden biri olan obezite hastalığı, kişinin sağlığını tehdit etmektedir ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Obezite tedavisinde en etkili ve kalıcı yöntem ise mide küçültme ameliyatları olmaktadır. Mide küçültme ameliyatı dendiğinde yalnızca tüp mide ameliyatı anlaşılmamalıdır. Mide küçültme ameliyatı, midenin boyutunu geçici ya da kalıcı şekilde küçülkten cerrahi girişimlerin tümüne verilen addır. En sık tercih edilen mide küçültme ameliyatı ise tüp mide ameliyatı olmaktadır. 

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık %80lik bir bölümünün cerrahi girişim ile kalıcı olarak çıkarılması işlemidir. Mide dokusu, midenin yemek borusu ile bileşke yerinden başlanarak on iki parmak bağırsağı ile birleştiği bölgeye kadar kesilerek çıkartılmaktadır. Genel anestezi altında, laparoskopik cerrahi ile uygulanır. Laparoskopik cerrahi sayesinde ameliyat karın açılmadan, sadece 4-5 adet ve ortalama 1,3 cm uzunluğundaki küçük kesilerden girilerek gerçekleştirilir. Karında büyük bir kesi açılmadığı için ameliyat sonrasında ağrı az görülmektedir.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?

Hastanın tüp mide ameliyatına uygunluğuna karar verilebilmesi için öncelikle en az 5 yıldır obezite hastası olması ve diğer tedavi ve diyet uygulamalarının işe yaramamış olması gerekmektedir. Vücut kitle indeksi 35-40'ın üstünde olan ve obezitenin neden olduğu hastalıklardan dolayı sağlık problemleri yaşayan kişilere obezite cerrahisi uygulanabilmektedir. 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmelidir?

Tüp mide ameliyatından sonraki en önemli dönem ilk 1 ay olmaktadır. Bu süreçte midenin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk hafta kişi sadece sıvı gıdalar ile beslenmelidir. Yeterli protein ve mineral alındığından emin olmak için hastaya diyet programı hazırlanacaktır.

Kişinin, ameliyattan sonra kendisini bekleyen yeni yaşam ve beslenme tarzına psikolojik olarak hazır olması gerekmektedir. Ameliyattan sonra beslenme alışkanlıkları kökten değiştirilmeli ve aşağıdaki yiyecek ve içecek maddelerinden kaçınılmalıdır:

  • Kızartılmış yiyecekler
  • Paketlenmiş hazır gıdalar
  • Gazlı ve alkollü içecekler

Diğer Mide Küçültme Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatından başka mide kelepçesi ameliyatı ve gastrik bypass ameliyatı olmak üzere 2 tip mide küçültme ameliyatı yöntemi daha vardır. 

Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir bölümü cerrahi girişim ile kesilerek çıkartılmaktadır. Bu nedenle geri dönüşü olmayan bir operasyondur. Mide kelepçesi ameliyatında ise mide, slikon bant ile iki bölgeye ayrılmaktadır. Üstte kalan bölge küçülmüş olacağı için daha az gıda alımıyla tokluk hissi yaşanır. Kişi dilediği kiloya düştükten sonra bandın çıkartılmasını talep edebilmektedir. Yani geri dönüşü olan bir ameliyat türüdür. Gastrik bypass ameliyatında ise midenin küçük bir bölümü ince bağırsağa bağlanarak kullanım dışı bırakılmaktadır.