Kasık Fıtığı Nedir, Neden Olur?

Kasık bölgesinde neden olduğu şişlik ve ağrının doktor tarafından muayene edilmediyse tanı konulabilen kasık fıtığı, karın duvarında yırtık olduğundan dolayı kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kasık fıtığının tek tedavisi ise cerrahi girişimdir. Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen kasık fıtığı ameliyatı sonucunda kasık fıtığı tedavi edilir. Kasın fıtığı erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülen bir rahatsızlık olmakta beraber az da olsa kadınlarda da rastlanmaktadır.

Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı, karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organların kasık bölgesinde şişlik ve ağrı oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Bu şişlik zaman zaman oluşup zaman zaman kaybolabilir. Genelde sırt üstü yatıldığında şişlik kaybolur veya azalırken, ayağa kalkıldığında özellike de öksürüldüğünde, ıkınıldığında şişlik hissedilmektedir. Kasık fıtığı, derecesi gittikçe büyüyebilen bir rahatsızlıktır. İlerledikçe şişlik devamlı bir hal alır. Şişliğe kasık veya karın bölgesinde ağrılar da eşlik ediyorsa fıtık daha ciddi bir hal almış demektir ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Kasık Fıtığı Neden Olur?

Kasık fıtığı her yaştan kadın ve erkekte görülebilmekle birlikte daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Kasık fıtıkları direk, indirek ve femoral fıtıklar olmak üzere üç gruba ayrılmaktadırlar.

Bunlardan indirek fıtıklar, doğumsaldır ve genelde çocuklar ve gençlerde görülmektedir. Kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması ile ortaya çıkan fıtık tipidir. Direk fıtıklar, adele yırtıklarından kaynaklanmaktadırlar. Genelde sporcularda ve ileri yaşlardaki hastalarda görülürler. Femoral fıtıklar ise diğerlerine göre daha alt bölgede çıkmakta olup, direk ve indirek kadar yaygın rastlanan bir fıtık türü değildir. Kadınlarda genelde femoral tip fıtığa rastlanmaktadır.