Tüp Mide Ameliyatı

 

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

 

Tüp Mide Ameliyatı, obezite cerrahisinde gıda alımını kısıtlamak için uygulanan ameliyatlarındandır. Laparoskopik yöntemle uygulanan bu ameliyatlar vücutta büyük kesikler kesiler açılmadığı için iyileşme süresi kısadır. Hastalar hızlı bir şekilde ayağa kalkarlar, erken işe dönmeleri söz konusudur ve ameliyat ağrıları çok az olmaktadır.

Tüp mide ameliyatında, mide uzun ekseni boyunca kesilerek küçük bir muz şekline getirilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası zayıflama iki şekilde gözlemlenmektedir. Mide hacmi; yaklaşık 150-200 cc’ye düşürüldüğü için gıdalarla erken doyma sağlanmaktadır. Midenin çıkarılan kısmından salgılanan açlık hormonu gralin ise uzaklaştırılmış olduğu için iştah azalması olur. Bu durumda da kişi daha hızlı kilo vermektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası yaklaşık 3 gün kadar hastanede kalınması gereklidir. Bir hafta sonra hastalar normal işlerine dönebilmektedirler. Ameliyat sonrasında İlk bir buçuk senelik dönemde fazla kiloların %80 oranına kadar kayıp yaşanmaktadır. Bu kiloların çoğu ilk dört ay içinde verilmektedir. Bir ila bir buçuk sene içerisinde ise kilo verme süreci durmaktadır.

Tüp Mide Sonrası Mide Bulantısı

Obezite cerrahisi sonrasında en sık görülen semptom mide bulantısıdır. Bu nedenle hastaların birçoğu mide bulantısı yaşamaktan korkmaktadır. Anestezinin etkisi ile ameliyattan sonraki birinci gün, midede bulanma hissedilse de sonraki günlerde ilaçların etkisiyle mide bulanmasının önüne geçilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda kokulara karşı hassasiyet gelişebilmekte ve mide bulantısı hissedilebilmektedir. Aslında kokuya hassasiyet beklenen bir durumdur, çünkü mideden çıkarılan bölüm dolayısıyla grenilin salgılanması azalmıştır ve bu da iştahsızlıkla sonuçlanır. Bunlar ameliyattan sonraki ilk günlerde gerçekleşmektedir. İlerleyen günlerde mide bulantısı yaşamamak için gıda alımında doyum hissedildiği an yeme bırakılmalıdır. Aynı zamanda gıdaların küçük lokmalarla uzun süre çiğnenmesi de mide bulantısını önlemektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme hataları yapıldığında mide bulantısı ve birçok komplikasyon görülebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı ve protein ağırlıklı besinlerden az miktarda yenilmelidir. Aynı zamanda beslenme programındaki istikrar hem sağlıklı bir yaşam sürdürülmesinde hem de kilo verilmesinde etkilidir.

Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Olmayan Hastalar

Tüp mide ameliyatı kişinin tüm bağışıklık sistemini etkileyen ciddi bir operasyondur. Bu nedenle hastanın genel sağlık öyküsünün çok iyi bir şekilde taranıp değerlendirilmesi ve operasyon haritasının bu yönde oluşturulması ameliyatın başarı oranını arttıracak niteliktedir. Tüp mide ameliyatının uygun olmayacağı birtakım hasta profilleri bulunmaktadır. Bu hastalar şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Psikolojik sorunlar ile akli dengesinin yerinde olmaması

- İlaç ya da zararlı madde bağımlılıklarının bulunması

- Anestezi uygulamasının büyük risk faktörü oluşturması

- Hastanın gerçekçi bir bakış açısına sahip olmaması ve mucize bir diyet programı olarak görmesi

- Hastanın ameliyat sonrasında fiziksel ve psikolojik destekten yoksun olması

- Hastanın blumia gibi yeme bozukluklarının kontrol edilememesi

Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Olan Hastalar

Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan hastalarda uygulanabilmektedir. Aynı zamanda obeziteye bağlı komorbit problemi olan ve vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan hastalarda da bu tedavi yöntemi tercih sebebidir. Hastanın diğer kilo verme yöntemlerinden yarar sağlayamaması ve ameliyat için psikolojik durumunun yeterli olması ve bunun yanında ameliyat için de kararlı olması tüp mide ameliyatının gerçekleştirilmesinde uygun olan etmenler arasındadır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasındaki Takip Dönemi

Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında uygulanan ve hastanın midesinin bir bölümünün alınarak tüp şekline getirilmesi disiplinine dayanan bir yöntemdir. Bu ciddi uygulama sonrasında hastaya ailesinin psikolojik destekte bulunması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda ameliyat sonrasında kilo verme süresinin takip edilmesinin yanında gelişebilecek komplikasyonların kontrol altında tutulması, hayat kalitesinin yükseltilmesi ve kullanılan ilaçların sürece bağlı olarak dozlarının ayarlanması da ameliyat sonrasındaki takip dönemini içermektedir. Aynı zamanda tüp mide ameliyatı sonrasında hastanede kalış süresi 1 ila 2 gündür. Bu süreçte idrar tahlilleri, kan şekeri ölçümü gibi incelemeler de yapılmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çağımızın giderek artan sorunlarından biri olan obezite, kişinin yalnızca fiziksel görünümünü etkilemekle kalmayıp birçok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir.

goruntul e
Tüp Mide ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp Mide ameliyatı Nasıl Yapılır?

Son yıllarda her yaştan insanda görülebilecek ve çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite sadece kilo alma ve kilo verememe problemi değildir.

goruntul e