Obezite Tedavisi

Hareketsizlik, kapalı alanlarda yaşama zorunluluğu, kimyasal maddeler içeren paketlenmiş ürünlerin tüketilmesi gibi çevresel faktörler ve genetik faktörlerin sebebiyet verdiği obezite bugün, tüm dünyanın mücadele ettiği bir hastalıktır. Obezite sadece kilo verememe ya da çok kilo alma hastalığı olmanın ötesinde; tedavi edilmediği sürece ciddi başka sağlık sorunlarına da sebep olmaktadır. Obezite vücut kitle indeksi (VKİ) testi ile teşhis edilmektedir ve tedavisi ertelendiği sürece kişinin yaşam kalitesini düşüren, hareketin kısıtlanmasına sebep olan ve gittikçe büyüyen bir problem olmaya devam edecektir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Kilo Alımı

Dünyada ve ülkemizde obezitenin görülme sıklığında artış vardır. Obezite cerrahisi, mide küçültme ya da tüp mide olarak da ifade edilen operasyonda, kişilerin az gıdayla doyması amaçlanmaktadır. Ameliyat sonrası ilk sene içerisinde kişiler hızlı bir şekilde kilo verirler. Birinci yıl tamamlandığında kilo verme hızı zirvede olur.

Obezite ameliyatlarından sonra kişilerin en çok dikkat etmeleri gereken yıllar içerisinde kilolarını korumaktır. Mide küçültme ameliyatlarında başarı oranı çok yüksektir. Kişiler, hızlı doydukları için kolaylıkla kilo verebilirler. Bunun için ek bir çabaya ihtiyaçları olmaz. Ancak az da olsa bazı kişilerde yıllar içerisinde ‘hatalı beslenme’ sonucu yeniden kilo alımı olabilir.

Operasyon Sonrası Nasıl Beslenmeli?

Obezite ameliyatlarından sonra beslenme şekli, bir diyetisyenin rehberliğinde gerçekleşmelidir. Özellikle protein ağırlıklı beslenme programı oluşturulmalı; alkol, işlenmiş kuruyemiş, şekerli besinler, yağlı yiyecekler ya da kızartmalar çok çok seyrek tüketilmelidir.

Sağlıksız beslenme ve işlenmiş ürünlerin tüketimi kişilerin hızlıca yeniden acıkmasını sağladığı için kilo almak kaçınılmazdır. Tüp mide ameliyatı olmuş kişilerin gıdalarını bilinçli şekilde tercih etmeleri gerekmektedir.

Obezite ameliyatlarından sonra ihmal edilmemesi gereken bir diğer konu da egzersizdir. Kişiye uygun olan herhangi bir egzersiz programı, günlük olarak mutlaka yapılmalıdır. Özellikle tüp mide ameliyatından sonra, kilo verme sürecinde hızlı bir şekilde zayıflayan kişilere, sarkmalarını önlemek için iyi gelen bazı spor dalları vardır. Bunlar; yüzme, pilates, fitness olarak sıralanabilir.

Sağlıklı beslenme ve spora ek olarak ‘su tüketimi’ de sağlıklı zayıflama / kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Eğer yeterince su içilmezse, kişilerde bitkinlik, yorgunluk, mide bulantısı, kendini zinde hissetmeme gibi sorunlar yaşanabilir. Tüp mide ameliyatı geçiren bir kişi vücudunu asla susuz bırakmamalıdır. Bol su tüketimi sağlıklı şekilde zayıflamanın önemli bir basamağıdır.

Ameliyattan sonra zayıflamaya bağlı olarak vitamin / mineral eksikliği yaşanması normal. Kişiler mutlaka gereken tahlilleri yaptırmalı, doktorun önerdiği takviye ilaçlarını kullanmalılar. Obezite cerrahisi ‘dönemsel bir beslenme programı’ değildir. Hayat boyu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla yaşamalı ve yeni yaşam biçimi benimsenmelidir.

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanabilir, Kimlere Uygulanamaz?

Bariatrik cerrahide güncel endikasyonlar,

- Vücut kitle indeksinin (BMI) 40 kg / m2 veya daha fazla olması

- BMI 35 kg / m2’den fazla ve en az bir obezite ile ilişkili eşlik eden komorbid durumdur. Eşlik eden bu durumlar Tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, eklem hastalıkları, kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar olabilir.

- Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği, Obezite Derneği ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği tarafından yayınlanan yeni klinik uygulama kılavuzları, ameliyatın kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak ve kontrolsüz diyabeti olanlar için vücut kitle indeksi 30 kg / m2’den büyük olan hastalar için de uygun olabileceğini belirtti.

Bu kriterleri karşılayan ve bariatrik cerrahi geçirmek isteyen hastalar, genellikle, hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığını belirlemek için bir diyetisyen, bir psikoloji uzmanı, dahiliye ve cerrahi hekimlerinden oluşan bir ekip tarafından değerlendirilir.

Bariatrik cerrahi için dışlama kriterleri, hastaları potansiyel faydalardan daha fazla olabilecek risklerden korumak için kullanılır. Bu kriterler, obeziteye neden olabilen tedavi edilebilir hastalıklar, devam eden uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı, tedavi edilmemiş yeme bozuklukları, kötü kontrollü ya da şiddetli psikiyatrik hastalıklar, portal hipertansiyon, ileri evre kanser, mevcut gebelik ya da hastanın ameliyat sonrası beslenme kurallarına başarılı bir şekilde uymasını engelleyecek bilişsel bozuklukları içerir .

Her prosedürün aynı zamanda kendine özgü kontrendikasyonları vardır. Örneğin, ayarlanabilir mide bandı, steroidleri uzun süre kullanan veya kronik inflatuar hastalıklara (örneğin Crohn hastalığı, kronik pankreatit) sahip hastalar için kontrendikedir. Sleeve gastrektomi(tüp mide ameliyatı), Barrett özofagusu ve ciddi gastroözofageal reflü hastalığı olan hastalar için kontrendikedir. Roux Y Gastrik bypass ve Duodenal Switch inflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalar için nispeten kontrendikedir. Bariatrik cerrahi alanı geliştikçe, mutlak kontrendikasyonların standart hastalardan farksız haline gelebileceği de bilinmelidir. Yaş buna bir örnektir. Daha önce 60 yaştan büyük ve 18 yaşından küçük hastalar için bariatrik cerrahi kontrendike iken günümüzde birçok sağlık merkezi, yalnızca kronolojik yaş yerine hastanın fonksiyonel yaşını göz önüne almaktadır. Çalışma sonuçları, 65 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük yaşlarda obezite cerrahisi ile yaşam kalitesinin iyileştiğini göstermiştir.

Obezite tedavisi nasıl uygulanır yazısı için tıklayınız.

Obezite Nedir, Obezite Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Obezite Nedir, Obezite Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Günümüzde özellikle yaşam tarzına bağlı olarak giderek artış gösteren ve bedenin yağ kütlesinin aşırı artması sonucu vücut ağırlığının normal düzeyin…

goruntul e
Obezite Ameliyatı
Obezite Ameliyatı

Son yıllarda tüm dünyanın sorunu haline gelen obezite, tedavi edilmediği sürece ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

goruntul e
Obezim Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Obezim Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Eğer Vücut Kitle İndeksiniz 30kg/m2nin üzerinde ise mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Daha önce belirttiğimiz gibi obezitenin yol açtığı tıbbi sorunları…

goruntul e
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı, obezite cerrahisinde gıda alımını kısıtlamak için uygulanan ameliyatlarındandır. Laparoskopik yöntemle uygulanan bu ameliyatlar vücutta büyük kesikler kesiler…

goruntul e
Mide Balonu Nedir
Mide Balonu Nedir

Mide balonu; cerrahi dışı bir yöntem olmakla birlikte endoskopik olarak gerçekleştirilen bir uygulamadır.

goruntul e
Mide Küçültme Ameliyatı
Mide Küçültme Ameliyatı

Mide küçültme ameliyatı, vücut kitle indeksi %40’ın üzerinde olan hastalarda ya da %30 olup da diyabet, hipertansiyon ve atım gibi…

goruntul e
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Ölçülür?
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Ölçülür?

VKİ kilomuzu metre cinsinden boyumuzun karesine böldüğümüz zaman elde ettiğimiz değerdir. Bu değerlere göre obezite sınıflandırılmaktadır.

goruntul e